Legenda o „lapači snů“

(převzáno z historických dokumentů)

Kdysi dávno, když byl svět ještě mladý, vydal se starý kněz Lakota na vysokou horu. Tam měl vidění. Iktomi – velký podvodník a učitel moudrosti – se mu zjevil v podobě pavouka a promluvil k němu v posvátném jazyce, kterému rozuměl jenom lakotský velekněz. Jak Iktomi mluvil, vzal vrbovou obruč kmenových starších zdobenou peřím, koňskými vlasy, korálky a obětními dary a tkal z ní síť. Promluvil ke starému knězi o cyklu života, který začínáme jako malé dítě. Pak se z dítěte stáváme dospělým. Cyklus se uzavírá věkem, kdy potřebujeme péči jako malé dítě. „Ale,“ řekl Iktomi a dál natahoval síť, „v každé fázi života nás ovlivňuje mnoho sil, dobrých i zlých. Když posloucháš dobré síly, vedou tě správnou cestou. Když posloucháš ty zlé, ublíží ti a svedou tě na scestí.“

A pokračoval dál. „Existuje mnoho sil, které ti pomohou žít v harmonii s přírodou a Velkým Duchem a pochopit jeho nádherné učení.“
Jak pavouk mluvil, tkal dál svou síť…zvenku dovnitř. Když domluvil, podal síť knězi se slovy: „Vidíš, síť je dokonalým kruhem. Ale díru má veprostřed.“

„Vezmi si tuto síť, aby pomohla tobě i tvému národu…k dosažení cílů, k uskutečnění nápadů, snů a vizí vašich lidí. Pokud věříš ve Velkého Ducha, zůstanou tvoje dobré myšlenky zachyceny v síti, zatímco ty špatné propadnou dírou.“ Kněz Lakota přinesl tuto vizi svému lidu a Siouxové dodnes vidí v lapači snů síť svého života. Věší si jej nad postel, aby protřídili své sny a vize. Dobré sny zůstanou v síti života a zůstanou s nimi…ty zlé naopak propadnou otvorem a zmizejí.

Některé kmeny věří, že zlé myšlenky zůstávají zachyceny do sítě, zatímco ty dobré projdou dírou uprostřed. I tato interpretace je správná.